Skip to main content
  • Widok na miasto i smog
    "Uchwała antysmogowa" - kiedy należy wymienić posiadany kocioł, piec lub kominek?
    Od 1 września 2017 r. na terenie województwa śląskiego obowiązuje Uchwała NR V/36/1/2017 Sejmiku Województwa Śląskiego z dnia 7 kwietnia 2017 r. w sprawie wprowadzenia na obszarze województwa śląsk...
  • Baner informujący o spotkaniach z ecodoradcą
    Nadchodzące dyżury ekodoradcy
    Zapraszamy serdecznie na nadchodzące spotkania z ekodoradcą, które odbędą się w następujących terminach: 18 października 2024 r. w godzinach 9:00 – 11:00, 25 października 2024 r. w godzinach...
  • Baner informujący o realizacji zadania Aktualizacja inwentaryzacji wyrobów zawierających azbest na terenie Gminy Mierzęcice
    Ruszyła kolejna edycja Mojego Prądu – programu dofinansowań do mikroinstalacji fotowoltaicznych
    Mój Prąd to niezwykle popularny program umożliwiający otrzymanie dofinansowania na zakup fotowoltaiki oraz towarzyszących jej urządzeń. Kolejne edycje programu (a było ich już pięć) cieszą się dużą...
  • Aplikcja Eco Mierzęcice
    Aplikcja Eco Mierzęcice

    Harmonogram odbioru odpadów oraz powiadomienia w Twoim telefonie...

  • System Informacji Przestrzennej

    System Informacji Przestrzennej Gminy Mierzęcice oraz ewidencja gminnych zbiorów i usług danych przestrzennych

07 listopad 2012

Śniadaniowa klasa

Klasa II Szkoły Podstawowej im. Konopnickiej w Przeczycach brała udział w ogólnopolskim konkursie pt.: „Śniadaniowa klasa”. Przygotowaniem i realizacją zadania kierowała dyrektor szkoły Małgorzata Drzewiecka.

 

 

Zadaniem konkursowym było przygotowanie przez uczniów i nauczyciela zdrowego i pożywnego drugiego śniadania w klasie, a także odpowiednie udokumentowanie swojej pracy. Mogły to być zdjęcia, prace plastyczne, wierszyki itp. Innymi słowy, organizator pozostawił dzieciom pełną dowolność w sposobie dokumentacji.


W związku z powyższym klasa realizowała cykl zajęć związanych z prawidłowym odżywianiem, a ewaluacją tych zajęć była organizacja śniadania w klasie z rodzicami.


W trakcie zajęć nauczyciel wprowadzał uczniów w tematykę zdrowego odżywiania, między innymi: uświadomił im zależności między odżywianiem a zdrowiem i prawidłowym rozwojem organizmu. Zaznajomił uczniów z różnymi produktami żywieniowymi, ich wartością odżywczą i pozytywnym lub negatywnym wpływem na organizm, utrwalił wiedzę na temat substancji odżywczych znajdujących się w produktach. W trakcie zajęć dzieci zapoznały się z rolą witamin dla organizmu oraz produktami, w których się znajdują. Uczniowie utrwalili podstawowe zasady jedzenia i zachowania się przy stole. Jednym z elementów tychże zajęć było także poznanie tajników dekoracji stołu, zasad higieny przed, w czasie i po posiłku.


Na zajęciach stosowano różne formy, metody - w tym aktywizujące i pomoce dydaktyczne, które pozwoliły osiągnąć założone cele.


Zajęcia przeplatane były zabawą, zagadkami, piosenką. Uczniowie wykonali piramidę żywieniową, mieli możliwość skosztowania produktów spożywczych z danego szczebla. Wyjątkowym zadaniem było rozpoznawanie produktów spożywczych przy zasłoniętych oczach za pomocą zmysłów: węchu, smaku, dotyku. Na zajęciach prezentowane były tygodniowe jadłospisy i przepisy na zdrowe śniadanie, które pozytywnie zostało oceniane przez panią kucharkę. Pani kucharka podczas oceny przepisów brała pod uwagę wartość kaloryczną kanapek. Dzieci wykonały wiele prac plastycznych, popisywały się umiejętnością układania wierszy na temat zdrowego odżywiania. Natomiast swoje wiadomości i umiejętności sprawdziły poprzez wykonie sałatki owocowej, a przede wszystkim organizację smacznego, drugiego śniadania.


Przedstawione poniżej zdjęcia świadczą o tym, iż dzieci z pełnym zapałem, zaangażowaniem i kreatywnością podeszły do wykonania zadania.


Po zakończonych zajęciach i śniadaniu nauczyciel wraz z uczniami opracował dokumentację w formie książeczki pt.: „Śniadaniowa klasa”. Praca została przesłana do organizatora konkursu. Z niecierpliwością czekamy na jego wyniki.