Dzień Pieczonego Ziemniaka i Dzień Absolwenta
Już po raz trzeci „Dzień Pieczonego Ziemniaka” organizowany w Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Przeczycach zgromadził wielu gości i miłośników prażonek.
Oprócz uczniów, rodziców, nauczycieli oraz przyjaciół szkoły, obecnością swoją zaszczycili także Przewodnicząca Rady Gminy Jolanta Kyrcz oraz Zastępca Przewodniczącej Rady Gminy Tadeusz Szczepańczyk.
W tym roku, po raz pierwszy „Dzień Ziemniaka” połączony został z Dniem Absolwenta. W ramach obchodów odbyły się m.in. lekcje w plenerze. Pierwsza dotyczyła bezpieczeństwa nad wodą i została przeprowadzona przez ratowników Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego w Przeczycach. Podczas kolejnych zajęć przedstawiciele Straży Granicznej, pracujący na co dzień w Porcie Lotniczym Katowice w Pyrzowicach, przeprowadzili pokaz wykrywania substancji niebezpiecznych dla zdrowia i życia ludzi. Ostatnim punktem imprezy były ziemniaczane zawody sportowe, które przygotował pan Damian Drożdż. Dzięki pomocy szóstoklasistów każdy mógł spróbować swoich sił i umiejętności podczas rzutu ziemniakiem do koszyka i bramki czy utrzymywania równowagi na torze przeszkód z ziemniakiem w chochli i wiele, wiele innych.
Po zakończeniu wszystkich atrakcji oraz wyłonieniu zwycięzców ziemniaczanych zawodów wszyscy uczniowie, rodzice, dziadkowie oraz absolwenci kosztowali pysznych prażonek.
Dyrektor szkoły i rada pedagogiczna składają szczególne podziękowania panom: chorążemu sztabowemu Dariuszowi Grzonka, sierżantowi Marcinowi Bacik, chorążemu sztabowemu Michałowi Michnol – przedstawicielom Straży Granicznej oraz panom: Grzegorzowi Borgula, Czesławowi Korolik, Przemysławowi Zając, Grzegorzowi Limanowskiemu – pracownikom WOPR w Przeczycach za przeprowadzenie interesujących i pouczających zajęć.