Skip to main content
  • Widok na miasto i smog
    "Uchwała antysmogowa" - kiedy należy wymienić posiadany kocioł, piec lub kominek?
    Od 1 września 2017 r. na terenie województwa śląskiego obowiązuje Uchwała NR V/36/1/2017 Sejmiku Województwa Śląskiego z dnia 7 kwietnia 2017 r. w sprawie wprowadzenia na obszarze województwa śląsk...
  • Baner informujący o spotkaniach z ecodoradcą
    Nadchodzące spotkania z ekodoradcą
    Zapraszamy serdecznie na nadchodzące spotkania z ekodoradcą, które odbędą się w następujących terminach: 17 lipca 2024 r. w godzinach 11:30 – 16:30, 24 lipca 2024 r. w godzinach 9:00 – 11:30...
  • Aplikcja Eco Mierzęcice
    Aplikcja Eco Mierzęcice

    Harmonogram odbioru odpadów oraz powiadomienia w Twoim telefonie...

  • System Informacji Przestrzennej

    System Informacji Przestrzennej Gminy Mierzęcice oraz ewidencja gminnych zbiorów i usług danych przestrzennych


24 kwiecień 2014

Przeczyccy uczniowie z wizytą na Sardynii

W dniach 7-11 kwietnia w Szkole Podstawowej w Olmedo na Sardynii (Włochy) odbyło się 3 spotkanie projektowe w ramach Programu Comenius; Przygody Pszenicznego Ziarenka.

 


W spotkaniu udział wzięło 7 przedstawicieli Szkoły Podstawowej im. M. Konopnickiej w Przeczycach, 3 nauczycieli – Małgorzata Drzewiecka, Danuta Białas oraz Edyta Kowal-Wencel i 4 uczniów klasy V: Patrycja Charkot, Marta Góra, Jakub Kozieł oraz Ania Wojdas.

W ciągu tych kilku dni wykonaliśmy następujące zadania projektowe:
Odwiedziliśmy szkołę w Olmedo. Poznaliśmy uczniów, nauczycieli i rodziców oraz zapoznaliśmy się z zasadami funkcjonowania i zarządzania placówkami oświatowymi we Włoszech. Porównaliśmy warunki pracy, metody i techniki nauczania.

Wzięliśmy udział w ceremonii powitalnej, podczas której uczniowie poszczególnych szkół partnerskich zaprezentowali tradycyjny taniec/piosenkę związaną z ich krajem i/lub chlebem.
Tego samego dnia spotkaliśmy się z przedstawicielami władz samorządowych oraz osobami odpowiadającymi za oświatę na wyspie.

Zwiedziliśmy Alghero – nadmorskie miasto znajdujące się niedaleko szkoły. Poznaliśmy jego historię oraz zabytki.
Zobaczyliśmy w jaki sposób produkuje się makaron, dzięki wizycie w fabryce makaronu „Tanda & Spada”, zwiedziliśmy również młyn, który powstał w 1923 roku i należy do rodziny Brundu od 4 pokoleń.
Ponieważ Sardynia słynie z tego, iż na jej terenach znajdują się najstarsze budowle (nawet sprzed 5 tyś lat!) świadczące o szybko rozwijającej się cywilizacji w obrębie Morza Śródziemnego mieliśmy okazję podziwiać również kamienne grobowce, świątynie czy tzw. „Nuraghe” oraz uczestniczyć w lekcji historyczno – geograficznej w Muzeum Archeologicznym.

Wzięliśmy udział w zajęciach sportowych w ramach tzw. CONI day (Italian National Olimpic Commitee) podczas którego mogliśmy zaprezentować nasze umiejętności gry w piłkę nożną, koszykówkę, siatkówkę, baseball, skoków na skakance i innych. Wszyscy uczniowie otrzymali zasłużone dyplomy.

Nauczyliśmy się robić prawdziwą, włoską pizzę. Okazało się, że sekret tkwi w cieście, z którego przygotowywane są tzw. spody pizzy. Prawdziwym hitem natomiast zarówno wśród dorosłych jak i dzieci okazała się pizza z…nutellą!
Koordynatorzy z poszczególnych krajów uczestniczyli w spotkaniu projektowym, podczas którego wypracowano kwestionariusze ewaluacyjne dla rodziców, nauczycieli i uczniów, które podsumują pierwszy rok trwania projektu i pozwolą na lepszą organizację pracy w roku przyszłym.

Podczas spotkania projektowego ustalony został także termin kolejnego spotkania w Hiszpanii na 20-24 października 2014 r. oraz ramowy program działań i zadań do realizacji.

Wizyta we Włoszech pozostanie na długo  w pamięci.



Edyta Kowal- Wencel