Przeczyccy uczniowie z wizytą na Sardynii
W dniach 7-11 kwietnia w Szkole Podstawowej w Olmedo na Sardynii (Włochy) odbyło się 3 spotkanie projektowe w ramach Programu Comenius; Przygody Pszenicznego Ziarenka.
W spotkaniu udział wzięło 7 przedstawicieli Szkoły Podstawowej im. M. Konopnickiej w Przeczycach, 3 nauczycieli – Małgorzata Drzewiecka, Danuta Białas oraz Edyta Kowal-Wencel i 4 uczniów klasy V: Patrycja Charkot, Marta Góra, Jakub Kozieł oraz Ania Wojdas.
W ciągu tych kilku dni wykonaliśmy następujące zadania projektowe:
Odwiedziliśmy szkołę w Olmedo. Poznaliśmy uczniów, nauczycieli i rodziców oraz zapoznaliśmy się z zasadami funkcjonowania i zarządzania placówkami oświatowymi we Włoszech. Porównaliśmy warunki pracy, metody i techniki nauczania.
Wzięliśmy udział w ceremonii powitalnej, podczas której uczniowie poszczególnych szkół partnerskich zaprezentowali tradycyjny taniec/piosenkę związaną z ich krajem i/lub chlebem.
Tego samego dnia spotkaliśmy się z przedstawicielami władz samorządowych oraz osobami odpowiadającymi za oświatę na wyspie.
Zwiedziliśmy Alghero – nadmorskie miasto znajdujące się niedaleko szkoły. Poznaliśmy jego historię oraz zabytki.
Zobaczyliśmy w jaki sposób produkuje się makaron, dzięki wizycie w fabryce makaronu „Tanda & Spada”, zwiedziliśmy również młyn, który powstał w 1923 roku i należy do rodziny Brundu od 4 pokoleń.
Ponieważ Sardynia słynie z tego, iż na jej terenach znajdują się najstarsze budowle (nawet sprzed 5 tyś lat!) świadczące o szybko rozwijającej się cywilizacji w obrębie Morza Śródziemnego mieliśmy okazję podziwiać również kamienne grobowce, świątynie czy tzw. „Nuraghe” oraz uczestniczyć w lekcji historyczno – geograficznej w Muzeum Archeologicznym.
Wzięliśmy udział w zajęciach sportowych w ramach tzw. CONI day (Italian National Olimpic Commitee) podczas którego mogliśmy zaprezentować nasze umiejętności gry w piłkę nożną, koszykówkę, siatkówkę, baseball, skoków na skakance i innych. Wszyscy uczniowie otrzymali zasłużone dyplomy.
Nauczyliśmy się robić prawdziwą, włoską pizzę. Okazało się, że sekret tkwi w cieście, z którego przygotowywane są tzw. spody pizzy. Prawdziwym hitem natomiast zarówno wśród dorosłych jak i dzieci okazała się pizza z…nutellą!
Koordynatorzy z poszczególnych krajów uczestniczyli w spotkaniu projektowym, podczas którego wypracowano kwestionariusze ewaluacyjne dla rodziców, nauczycieli i uczniów, które podsumują pierwszy rok trwania projektu i pozwolą na lepszą organizację pracy w roku przyszłym.
Podczas spotkania projektowego ustalony został także termin kolejnego spotkania w Hiszpanii na 20-24 października 2014 r. oraz ramowy program działań i zadań do realizacji.
Wizyta we Włoszech pozostanie na długo w pamięci.
Edyta Kowal- Wencel