Festiwal produktu lokalnego
Rurki z kremem, pstrągi nadziewane jabłkami, pieczony karczek, pasztet z królika i wiele innych nie tylko wyśmienicie smakujących ale i pięknie wyglądających potraw prezentowały na „Festiwalu Produktu Lokalnego” w Ożarowicach, Koła Gospodyń wiejskich z terenu gminy Mierzęcice.
Podczas imprezy, która odbyła się 16 listopada w sali sportowej gimnazjum w Ożarowicach, zaprezentowane zostały produkty kulinarne oraz rękodzielnicze z wszystkich gmin wchodzących w skład Lokalnej Grupy Działania „Brynica to nie granica”.
Stoisko kulinarne- potrawy lokalne z Mierzęcic przygotowało Koło Gospodyń wiejskich z Niwisk, Boguchwałowic, Przeczyc, Mierzęcic oraz Toporowic. Przybyli goście mogli skosztować m.in.: sernika na drożdżowym cieście, swojskiego chleba, ogórków, pieczonego schabu, ciasta biszkoptowego, kaczki faszerowanej, muszelek z sałatką, oraz grzybków wykonanych z ciasta, które wyglądem do złudzenia przypominały prawdziwe.
Wystawę prac rękodzielniczych z gminy Mierzęcice (haftowane obrazy, serwetki i koronki) przygotowały: Pani Czesława Duda, Pani Ludwika Kocot oraz Pani Anna Pawłowska. Wystawę prac malarskich zaprezentował Pan Józef Kotuła.
W programie artystycznym oprócz zespołu „PINS” z Woźnik, Zespołu Twardowianki, Chóru Męskiego z Żelisławic, Grupy KGW Świerklaniec „Kabarecik”, Zespołu Śpiewaczego Dąbie oraz Orkiestry Dętej Tąpkowice, wystąpiła Kapela Regionalna „Mierzęcice” pod kierownictwem Pana Józefa Kotuły.
W trakcie spotkania odbył się także konkurs na najlepszy produkt kulinarny oraz wyroby rękodzielnicze. Decyzją komisji konkursowej, I miejsce w kategorii kulinaria, otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Toporowic, za grzybki z ciasta. W kategorii prace rękodzielnicze I miejsce otrzymała Pani Czesława Duda, która prezentowała haftowane obrazy.