Przejdź do głównej treści
Widok na miasto i smog
"Uchwała antysmogowa" - kiedy należy wymienić posiadany kocioł, piec lub kominek?
Od 1 września 2017 r. na terenie województwa śląskiego obowiązuje Uchwała NR V/36/1/2017 Sejmiku Województwa Śląskiego z dnia 7 kwietnia 2017 r. w sprawie wprowadzenia na obszarze województwa śląskie…
Baner informujący o spotkaniach z ekodoradcą
Zmiana terminu dyżuru ekodoradcy
Informujemy, że zmianie uległ termin najbliższego dyżuru ekodoradcy. Aktualne daty i godziny dyżurów to: 7 listopada 2025 r. w godzinach 9:00 – 14:00, 19 listopada 2025 r. w godzinach 9:00…
Baner informujący o realizacji zadania Aktualizacja inwentaryzacji wyrobów zawierających azbest na terenie Gminy Mierzęcice
Ruszyła kolejna edycja Mojego Prądu – programu dofinansowań do mikroinstalacji fotowoltaicznych
Mój Prąd to niezwykle popularny program umożliwiający otrzymanie dofinansowania na zakup fotowoltaiki oraz towarzyszących jej urządzeń. Kolejne edycje programu (a było ich już pięć) cieszą się dużą p…
Aplikcja Eco Mierzęcice
Aplikcja Eco Mierzęcice

Harmonogram odbioru odpadów oraz powiadomienia w Twoim telefonie...

System Informacji Przestrzennej

System Informacji Przestrzennej Gminy Mierzęcice oraz ewidencja gminnych zbiorów i usług danych przestrzennych


20 kwiecień 2011

Wielkanocne „Regionalia”

Już po raz trzeci gospodynie z KGW Mierzęcice były gośćmi tradycyjnych przedświątecznych spotkań z kuchnią i folklorem zagłębiowskim w Centrum Handlowym „Pogoria” w Dąbrowie Górniczej. Tegoroczny event wielkanocny odbył się w dniach 16 – 17 kwietnia i przebiegał pod hasłem „Wielkanocne Nastroje”.

Panie z Mierzęcic po raz pierwszy zaprezentowały swoje kulinarne specjały oraz promowały miejscową kulturę ludową podczas ubiegłorocznego spotkania wielkanocnego z klientami „Pogorii” w ramach imprezy „Regionalia”. Ich stoisko tak zachwyciło zarówno organizatorów, jak i  odwiedzających gości, że zostały zaproszone ponownie, ale tym razem na event bożonarodzeniowy po nazwą „Nastrajamy Świątecznie”.

Tegoroczne „Regionalia” były okazją do pokazania przede wszystkim wielkanocnych potraw i wypieków. Na świątecznie udekorowanych stołach nie mogło zabraknąć  pysznych bab, smakowitych mazurków, kolorowych pisanek czy wędlin własnej produkcji. Wszystko pięknie przystrojone z wielką dbałością o  każdy szczegół i włożonym ogromnym wysiłkiem pracy. To prawdziwe kulinarne dzieła sztuki działające na zmysł wzroku, węchu i smaku.

Trzeci udział w jarmarku przedświątecznym i zaproszenie na kolejny świadczą o żywym zainteresowaniu szeroko pojętym folklorem. Jest to doskonała forma promocji nie tylko rodzimej kultury ludowej, ale przede wszystkim znakomita wizytówka gminy.